Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stop Só!

A szakemberek nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos beiktatani mindennapjainkba az egészséges táplálkozást és életmódot.

Mivel szakács - cukrász vagyok és vendéglátásban dolgozok, állandóan kutatom az újdonságokat a gasztronómia hatalmas és sokszínű birodalmában. Így fedeztem fel az OÉTI Stop Só! felhívását is. Bevonultam kis konyhámba és elkészítettem Panni egyik kedvenc levesét: a tárkonyos csirkeragu levest. Beküldtem és leves kategóriában én nyertem! :-)

Leírom a nyertes leves receptjét.

Panninak nagyon ízlett, hamar elfogyott az egész tál leves...

Azért szerintem só ide, só oda, nem árt ha eléggé sós az életünk! :-)

Tárkonyos csirkeragu leves

 

Elkészítési idő: kb. 60 perc

 

Hozzávalók:

 

1 egész csirkemell filé

4 db nagyobb sárgarépa

1 db karalábé

1 db zellergumó

1 db citrom

1 fej vöröshagyma

5 fej gomba

10 dkg zöldborsó

5 dkg házi vaj (Tiszavasváriból)

2 dl Parmalat főzőtejszín 20 % -os zsírtartalom

2 teáskanál szárított tárkony

5 g Szárított Ételízesítő zöldségkeverék (Róna Szövetkezet, sót nem tartalmaz!)

1 g citromos bors

 Elkészítés:

A csirkemell filét pici kockákra vágom. A sárgarépát, karalábét és a gombát megtisztítom, leöblítem, nem áztatom, hogy a vitaminok a zöldségekben maradjanak, majd vékony hasábokra vágom.

A zellergumót és a vöröshagymát is megtisztítom, leöblítem. A zellergumót negyedelem, mert nem mindenki szereti, hagymát egészben teszem a levesbe.

A lábasban a vajat megolvasztom, ha kelően forró akkor a kockára vágott húst fehéredésig pirítom. Ezután a sárgarépát, karalábét, gombát, zellergumót, és a vöröshagymát a hozzáadom a húshoz, összeforgatom és felengedem Brita kancsó által szűrt vízzel.

A levest fűszerezem a tárkonnyal, ételízesítővel, valamint a citromos borssal. Ha a zöldségek már majdnem puhák hozzáadom a zöldborsót. Ha kezd forrni a leves, akkor egy merőkanál lével a tejszínt hőkiegyenlítéses módszerrel összekeverem és a leveshez adom. Hagyom kiforralni, majd egy fél citrom reszelt héjával, valamint egész citrom levével ízesítem a kész levest.

 

Tipp:                           Ha sűrűre főzöm a levest egytálételként is megfelel.

                                  Másnap a leves hidegen is kitűnő!

 

Jó étvágyat kívánok!